Kloaagi väljalangemine munakanadel

Muna väljutamisel munemise ajal munajuha ja kloaak veidi sopistuvad selliselt, et nende limakest pöördub väljapoole. Munajuha ja kloaagi endine asend taastub kiiresti elastsete kudede ja lihaste kokkutõmmete tagajärjel. Kui aga väljalangenud kloaak kohe tagasi ei tõmbu hakkavad tavaliselt teised kanad seda nokkima ja vere jooksu tagajärjel kana sureb. Nokitud kloaagiga kanad tuleb karjast praakida.

Kloaagi väljalangemist võib põhjustada :

  • Liigne kehakaal: ülekaalulised kanad on kalduvad prolapseeruma. Liiga palju rasva ümber munajuha ja kloaagi kudede ümbruses vähendab lihaste elastsust ning suurendab kloaagi väljalangemise esinemissagedust.
  • Alakaalus linnud: alakaalus lindudel on suurem võimalus, et nad alustavad munemist enne, kui reproduktiivtraktid on täielikult väljaarenenud ja selleks valmis
  • Liiga varajane valguspäeva pikendamine: valguspäeva liiga kiire pikendamine seksuaalse küpsuse stimuleerimiseks. Linnud, kes puutuvad kokku valguspäeva liiga kiire pikendamisega ja saavutavad liiga vara suguküpsuse (enne suguelundite täielikku väljaarenemist), on tõenäolisemalt prolapseerunud, sest kloaagi ja munajuha koed ei ole veel lõplikult välja kujunenud ja ei ole selliseks tegevuseks valmis.
  • Tasakaalustamata söödaratsioon: Ebapiisav kaltsiumi sisaldus söödas põhjustab munakoore tekke probleeme, kuid võib põhjustada ka kehva lihastoonust. Kehv lihaste toon võib põhjustada munajuha tagasitõmbamise probleeme. Mida kauem on munajuha kehast väljapoole, seda suurem on võimalus, et teised linnud pööravad sellele tähelepanu ja hakkavad nokkima.
  • Mitme rebuga, suurte või ülisuurte munade munemine: Munade liigne suurus (70-80g) venitab liigselt ja võib nõrgendada kloaagi lihaseid. Nõrgenenud kloaagi lihased suurendavad aja möödumist, mil munarakk on väljaspool keha.
  • Liiga kõrge valgustugevus lindlas: Võib tekitada kloaagi nokkimist, mis kahjustab munajuha sissetõmbumist.
  • Munajuha põletik
  • Munapeetus

Esimene viide  munajuha probleemidele on verega määrdunud munad. Selliste munade varajane avastamine ja kiire ning õige reageerimine võib aidata vältida probleemi süvenemist.

Haige linnu kloaagist on näha munajuha alumine osa sinakaspunase kehana; pikaajalise väljalangemise puhul algab seal kudede kärbumine.

Haige lind tuleb kiiresti karjast eraldada, vastasel korral hakkavad teised linnud väljalangenud munajuhaosa nokkima, millele järgneb haigestunud linnu surm. Pealegi võib väljalangenud munajuha nokkimise tagajärjel tekkida lindudel kloaagi nokkimise harjumus.

Ja võime jõuda jälle olukorda mida linnukasvatuses esineb päris tihti, kus põhjuse küll kõrvaldame (kloaagi nokkimine), aga harjumus jääb!

Ka ühispesade kasutamise võib lugeda kloaagi väljalangemist põhjustavate riskitegurite hulka!

Ühispesades muneb korraga palju kanu, mõne tähelepanu neist võib köita kõrval oleva kana munemisel normaalselt väljakummunud kloaak ning ta võib seda nokkida. See tõmbub algul tagasid, kuid juba järgmisel munemisel aeglustavad vigastada saanud koed kloaagi sissetõmbumist. Nokkimisehaavu kloaagil on raske märgata, need võivad aga tekitada kehasisese verejooksu, ka võib haavade kaudu areneda kõhukelmepõletik. Mõlemal juhul lõpeb see tavaliselt linnu surmaga. Enamikul kloaagi väljalangemise tõttu hukkunud kanadest on surma põhjustanud siiski kannibalism.

Soovitused probleemi ennetamiseks:

  • Jälgige lindude kasvu ja pikendage valguspäeva ainult siis, kui linnud on jõudnud õige vanuse ja kehakaaluni.
  • Söötke kanu tasakaalustatud söödaga.
  • Veenduge, et valgustugevus lindlas ei oleks liiga kõrge. Kui esineb probleeme kaaluge valgustugevuse vähendamist.
  • Kui kari toodab palju mitme rebuga mune (rohkem kui 4% kogutoodangust), võib see aidata kui kanade sööta aeglaselt vähendada 5% -10% .
  • Kui teil on karjas kõrge prolapse esinemissagedus, kaaluge väga madala võimsusega punase pirni kasutamist.

Haiguse ravi ei anna enamasti tulemusi ning kloaagitagasipaigutamine tavaliselt ei aita, sest see langeb  uuesti välja.

Kui aga ikkagi ravida, siis pestakse väljalangenud munajuhaosa esmalt külma veega ja seejärel desinfitseeriva vahendiga ning hoides lindu, pea alaspidi paigaldatakse munajuha ettevaatlikult sõrme abil normaalsesse asendisse. Haiguse kordumise vältimiseks asetatakse paariks päevaks kloaagi ava ümber tubakakotiõmblus. Haiget lindu tuleb esialgu sööta kergesti seeduvate söötadega. Rasketel või korduvatel juhtudel on soovitatav lind siiski, kas realiseerida või utiliseerida.

Allikad:

  • http://www1.agric.gov.ab.ca/$Department/deptdocs.nsf/all/pou4697
  • https://luckyhensrescuenorthwest.weebly.com/prolapse-hen—help-sheet.html
  • Linnukasvataja käsiraamat, A. Kruus, Tallinn 1964
  • Linnukasvatus, E. E. Penionžkevitš, Tallinn 1954
  • Lindude tervishoid ja haigused, Tartu 2006

Comments are closed.